Termenul de street dance reuneste stiluri de dans din intreaga lume care au evoluat informal, in afara studio-urilor de dans, in cadre sociale, pe strada, in cluburi, la party-uri sau in curtea scolii. Street dance este o forma de expresie a culturii urbane, de socializare si adesea de competitie. Street dance se danseaza in circle-uri sau cypher-uri.

Break dance este un stil de dans ce s-a dezvoltat ca una din componentele esentiale ale culturii hip-hop, initial la finalul anilor ’70, in New York, in randul tinerilor afro-americani, apoi si in randul tinerilor hispanici, pentru ca in final sa cucereasca intreaga lume. In sens restrans, breaking-ul sau breakdancing-ul include Toprock (jocul de picioare), Uprock (Brooklin rock), Downrock (schemele la sol), Freez-uri / Suicide-uri, Power moves (elementele de forta).

In sens larg, in prezent breaking-ul include si elemente care au la origine stiluri de funk, ce s-au dezvoltat in California, independent de breaking, precum popping, locking, si electric boogaloo. De-a lungul timpului, mai multe stiluri de dans s-au asociat cu cultura hip hop, deoarece aceasta presupune stiluri de dans freestyle, la libera interpretare, in functie de ce aude si exprima fiecare dansator.

Se poate dansa break dance si pe alte tipuri de muzica in afara de hip hop, atat timp cat au un tempo si ritm potrivite, in general incadrandu-se intre 110 si 135 batai pe minut, si au break-uri sau interludii muzicale suficient de ample – lucru adesea obtinut prin remixuri si compilatii formate din sectiunile luate din diferite piese, care sunt apoi repetate si legate de catre DJ.

Breakbeat-ul este o sub-categorie a muzicii electronice, care utilizeaza de obicei un ritm de baza neuniform si este de asemenea o alegere muzicala frecventa pentru streetdance, hip hop si dans urban. Originea denumirii de break dance se refera la dansul pe break-uri, interludiile muzicale ale unei piese.

Clive Campbell, cunoscut mai bine sub numele de scena de DJ Kool Herc, este un DJ american de origine jamaicana despre care se considera ca a inventat stilul muzical hip hop, la inceputul anilor ’70, in Bronx, New York.

Componentele culturii hip hop sunt rap-ul (muzica rezultata din combinatia de MC si DJ), break dancing-ul si graffiti-ul.